Svet Automobilizma

Tesla model 3 je električni automobil koji se od strane istoimene kompanije proizvodi od jula 2017. godine. Kompanija Tesla, sa sedištem u Palo Altu u Kaliforniji, bavi se proizvodnjom vozila na elektični pogon. Pored toga, preko svoje filijale SolarCity, ova kompanija predstavlja jednu od konkurentnijih u proizvodnji i distribuciji solarnih panela.

Prvobitno je planirano da se vozilo nazove model E, ali se od ideje odustalo zbog Fordovog zaštitnog imena. Predsednik kompanije Elon Mask je još u julu 2014. godine izneo u javnost  da će ime njegovog novog  automobila biti model 3, odnosno, originalno stilizovano kao model ☰. Zbog protivljenja Adidasa početkom 2017. godine, ideja o 3 horizontalne linije je odbačena, te je naziv promenjen u sadašnje numeričko 3.

Tesla model 3 – Performanse

Godine 2019. Tesla se plasirala na mesto najprodavanijeg svetskog proizvođača električnih automobila. Sa tržišnim učešćem od čak 17%, nakon 11 godina prisutnosti, postala je top brend po prodaji u svojoj kategoriji. Nakon što je od 2018. u periodu od godinu dana prodaja na svetskom nivou skočila za neverovatnih 50%, Tesla 2019. godine započinje proizvodnju i na teritotiji Kine.

Model 3 dolazi sa opcijom dvostrukog pogona na sva četiri točka. Točkovima i kočnicama performansi 20 inča, kao i spuštenim ogibljenjem poseduje  potpunu kontrolu u svim vremenskim uslovima. Uključuje gume Michelin Pilot Sport 4S, veće, snažnije kočnice i spušteno vešanje za poboljšano upravljanje. Spojler od karbonskih vlakana povećava stabilnost pri velikim brzinama, što ovom modernom automobilu omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za neverovatne 3,4 sekunde.  Maksimalna brzina koju ovaj model Tesla može da dostigne jeste 261 km/h.

Bezbednost kao sinonim ovog Tesla automobila

Sigurnost je najvažnija stavka sveukupnog dizajna ovog modela. Metalna konstrukcija je ustvari kombinacija aluminijuma i čelika, predodređena  za maksimalnu čvrstinu u svim oblastima. Pri testiranju lomljenja krova, Tesla model 3 je uspeo da se odupre masi 4 puta većoj od sopstvene. Isto se desilo čak i u varijanti sa potpuno staklenim krovom. Da bismo Vam slikovito predočili, pomenuta masa je jednaka težini 2 odrasla afrička slona.

Ovaj model je od temelja napravljen kao električno vozilo. Pored toga što je satkan od čelika izuzetno visoke čvrstine, poseduje i izuzteno nisko  težište.

*     Kruta struktura

Kombinacija aluminijuma i čelika pomaže u postizanju najbolje strukturne krutosti i povećane sigurnosti putnika.

*     Zaštita od udara

U kombinaciji sa šinama za apsorpciju udara i ojačanjima središnjeg stuba, snaga i potpora krutog baterijskog paketa pruža zaštitu sa svake strane.

*      Veoma mali rizik od prevrtanja

Položaj i težina podno montiranog kompleta baterija pružaju vrlo nisko težište – što omogućava vrlo mali rizik od prevrtanja.

*      Ocena sigurnosti od 5 zvezdica

Model 3 je nagrađen Euro NCAP ocenom sigurnosti od 5 zvezdica u svim kategorijama. Takođe je zaradio najvišu ocenu dodeljenu za kategoriju Safeti Assist, zahvaljujući svojim naprednim, aktivnim bezbednosnim funkcijama. Niz sistema za podršku u vožnji, podsetnik za sigurnosni pojas, pomoć pri velikoj brzini i nužno automatsko kočenje su samo neki od performansi koje krase ovaj sjajan automobil.

Dva motora – pogon na sva 4 točka

Tesla pogon na sva četiri točka ima dva nezavisna motora za poboljšanu redundanciju. Svaki poseduje samo jedan pokretni deo za minimalno održavanje i maksimalnu izdržljivost. Za razliku od tradicionalnih sistema sa pogonom na sva četiri točka, oni digitalno kontrolišu obrtni momenat na prednjim i zadnjim točkovima za daleko bolju upravljivost i kontrolu vuče.

 • Nezavisni motori digitalno kontrolišu obrtni momenat na prednjim i zadnjim točkovima
 • Dvostruki motori reaguju na promenljive uslove za samo 10 milisekundi
 • Vuča i kontrol bez premca, u svim vremenskim uslovima

Domet

Tesla model 3 je električan u potpunosti, pa više nikada nećete morati da posetite benzinsku pumpu. Ako ga kod kuće punite preko noći, možete se svakog jutra probuditi sa punom baterijom. Kada ste na putu, lako je uključiti se na punjač putem bilo koje javne stanice, ili to možete uraditi sa Teslinom mrežom za punjenje. Trenutno postoji preko 17.000 punjača širom sveta, a šest novih lokacija se otvori svake nedelje.

Punite ovaj Tesla auto oko 30 minuta dok ispijate šolju kafe, ili ako pravite pauzu da nešto prezalogajite. Sa velikim brojem punjača postavljenih duž dobro poznatih ruta širom sveta, može vas odvesti gde god poželite. Doživite slobodu putovanja velikim udaljenostima sa zgodnim pristupom Teslinoj globalnoj mreži punjenja.

 • Idite bilo gde do udaljenosti od 530 km sa samo jednim punjenjem
 • Na lokacijama Supercharegr –a , za svega 15 minuta, napunite automobil dovoljno da može da pređe do 275 km

Autopilot

Autopilot omogućava vašem automobilu da automatski upravlja, ubrzava i koči unutar svoje trake. Puna sposobnost samostalnog upravljanja uvodi dodatne i poboljšava postojeće funkcije, kako bi vaš automobil vremenom bio sposobniji, uključujući:

 • Aktivno vođenje od autoputa do prilazne rampe
 • Automatsko preuzimanje automobila
 • Paralelno parkiranje jednim dodirom
 • Automatsko menjanje trake tokom vožnje autoputem

Svaki novi Tesla model 3 standardno dolazi sa naprednim hardverom koji  obezbeđuje funkcije automatskog pilota. Sa mogućnostima samostalnog upravljanja u budućnosti, putem softverskih ažuriranja dizajniranih da vremenom poboljšaju funkcionalnost, ovaj model predstavlja kompaniju u najboljem mogućem svetlu.

Napredne funkcije sigurnosti i udobnosti autopilota dizajnirane su da vam pomognu u najtežim delovima vožnje. Zadnje, bočne i prednje kamere pružaju maksimalnu vidljivost. Radar okrenut ka napred pruža pogled na udaljene objekte u daljinu, dok 12 ultrasoničnih senzora otkrivaju poziciju automobila u blizini i sprečavaju potencijalne nezgode na putu.

Enterijer

Unutrašnjost je minimalističkog dizajna i modernije je urađena u odnosu na modele X i S. Klasični instrumenti su odbačeni, izuzev ručica na volanu, a sve komande su smeštene na petnaestoinčni multimedijalni  ekran, koji se nalazi na vrhu centralne konzole. Displej je, za razliku od 2 prethodno  pomenuta modela, postavljen horizontalno.

Unutrašnjost ovog modela Tesla se razlikuje od bilo kog drugog automobila. Možete da koristite pametni telefon kao ključ i da pristupite svim kontrolama vozača na centralnom ekranu osetljivom na dodir. Potpuno stakleni krov pruža se napred i nazad, stvarajući osećaj otvorenosti sa svakog sedišta.

Petnaestoinčni ekran osetljiv na dodir dizajniran je tako da se vremenom poboljšava redovnim ažuriranjima softvera. Time uvodi nove funkcije, funkcionalnost i performanse. Poseduje sledeće karakteristike:

 • FM/HD, radio ili Internet radio i strimovanje putem Premijum Konektivitija
 • Navigacija – Pametno usmeravanje koje se automatski prilagođava uslovima saobraćaja u realnom vremenu
 • Prilagođena podešavanja pogona i kontrole kabine
 • Kontrolisan protok vazduha u jednom ili u dva smera.
 • Stakleni krov  pruža putnicima svetliji i prostraniji doživljaj, kao i sjajan pogled na nebo.

Premium enterijer

Bez sumnje pruža bolje iskustvo vožnje sa punim staklenim krovom, prilagođenim audio sistemom i vrhunskim sedištima. Povećajte udobnost pomoću grejača prednjih i zadnjih sedišta. Bočni retrovizori takođe poseduju opciju zagrevanja. Prilagođeni audio sistem sa 15 zvučnika za unutrašnju dinamiku zvuka možemo uporediti sa vrhunskim studijom.

Spoljašnji dizajn

Tesla model 3 je savremeniji u odnosu na krosover X i limuzinu S. Po malo podseća na model S, ali ovaj model Tesla poseduje određene specifičnosti po kojima se razlikuje. Prednja maska mu je iste boje kao i karoserija. Nema nikakve ukrasne detalje i u odnosu na vozila sa klasičnom maskom hladnjaka izgleda nesvakidašnje. Amblem se nalazi na haubi, tačnije na poklopcu prednjeg prtljažnika.

 Ovaj automobil ima dva prtljažnika, jedan napred a drugi, standardno, pozadi. Podseća na veću S limuzinu, ali zbog manjih dimenzija ima manje prepuste karoserije ispred prednjih i zadnjih točkova. Zadnji deo se završava malim spojlerom, koji je sastavni deo vrata prtljažnika. Štop svetla opremljena led tehnologijom pružaju odlično osvetljenje i vidljivost u svim uslovima vožnje.

Specifikacije

 BaterijaTežinaUbrzanjeGepekDometDisplejVožnjaSedištaTočkovi
StandardLong Range1847 kg0 – 100  3,4 s542 l530 km15 ’’Dual Motor5 odraslih20 ’’
Standard PlusStandard Range1612 kg0 – 100  5,6 s542 l409 km15 ’’Rear-Wheel5 odraslih18 ’’ ili 19 ’’
Long RangeLong Range1847 kg0 – 100 4,6 s542 l560 km15 ’’Dual Motor5 odraslih18 “ ili 19 “

Tesla model 3 cena

Pre nego što kažemo ovu svima bitnu imformaciju, reći ćemo Vam još nekoliko bitnih informacija, koje će Vas svakako zanimati. Ovaj superauto poseduje pogon na sva četiri točka, jedan elektromotor na prednjoj, a drugi na zadnoj osovini. Ima ukupno  neverovatnih 340 kW, ili prostije rečeno 487 konjskih snaga. Baterija mu je kapaciteta 75 kWh.

Bilo da ovaj Tesla auto posmatrate očima laika ili profesionalca, složićete se da je reč o zaista impozantnoj napravi. Tehnički zadivljujuć, sasvim nov, Tesla model 3 okvirno košta oko  50.000 eura, bez uračunatih pdv-a i carine. Cifra nije ni malo naivna, pogotovo za naše uslove. Ukoliko možete da ga priuštite, svakako Vam preporučujemo da isprobate ovaj neverovatan automobil.

Dragi naši čitaoci, to bi bilo sve za danas. Nadamo se da ste saznali dosta korisnih stvari vezanih za ovaj super moderan i kvalitetan automobil na električni pogon. Ako ste ljubitelj prirode i zalažete se za očuvanje životne sredine, Tesla model 3 će samo još više pokupiti Vaše simpatije. Ne samo ovaj, već  su svi Tesla modeli projektovani sa idejom zaštite i očuvanja planete, zbog čega ovoj kompaniji treba da odamo veliko priznanje.

U slučaju da posedujete, ili ste pak bili u situaciji da vozite ovo čudo od tehnike, biće nam drago da svoja iskustva napišete u komentarima ispod teksta. Nastavite da pratite našu blog sekciju, gde se svakodnevo trudimo da Vam pružimo zanimljive i korisne informacije iz sveta automobila. Do sledećeg čitanja, svako dobro!

Ostavi odgovor